Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Η πολιτική κουλτούρα των ελληνικών μπλογκς



Έρευνα

του

Monthly Review


(Επεξεργασία στοιχείων από τη VPRC)




Ο κυβερνοχώρος είναι ένας καινούργιαος τόπος, στην ουσία ένας ου-τόπος, μιά καινούργια terra ingognita, μιά αχανής χώρα χωρίς διαστάσεις, μια ουτοπία που έγινε πραγματικότητα, εικονική ίσως μα ταυτόχρονα γίνεται με όρους γεωμετρικής προόδου η "πατρίδα" πολλών επικοιστών και αποίκων, επιστημόνων και επιστημονικών-ερευνητικών ιδρυμάτων, αλλά και πολλών απλών ανθρώπων που αναζητούν μιά καινούργια ελευθερία κι' ένα μετερίζι ελεύθερης έκφρασης, διαμαρτυρίας, εκτόνωσης, αλλά και δημιουργικού διαλόγου.
Όπως συνέβει και με πραγματικές χώρες που πρωτοανακαλύφθηκαν, έτσι και στην κυβερνοχώρα βρήκαν καταφύγιο και κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου, έμποροι του λευκού θανάτου, δουλέμποροι κάθε λογής, έμποροι όπλων και πολέμου, ακροδεξιά-φασιστικά στοιχεία και σκοταδιστικά ιερατεία, μεγαλοσχήμονες εξουσιαστές αρχιτέκτονες της βαρβαρότητας και πρωταγωνιστές σε εγκλήματα κατά της αν θρωπότητας και του πολιτισμού.
Το blogging διαμορφώνει σταθερά τη λεγόμενη μπλογκόσφαιρα. Ένα χώρο διαλόγου και αναζήτησης απαντήσεων για τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και για την πορεία
των τοπικών και εθνικών κοινωνιών και σε τελική ανάλυση για την πορεία και την προοπτική της ανθρωπότητας συνολικά.
Τα προβλήματα που καθημερινά αναδείχνονται τόσο στην μπλογκόσφαιρα, όσο και στον κυβερνοχώρο γενικά είναι πολλά και κρίσιμα. Τόσο κρίσιμα που οι πιό απαισιόδοξοι εξουσιαζόμενοι φοβούνται και γι' αυτό αρνούνται τον κυβερνοχώρο ως νέο ύπουλο εργαλείο εξουσιασμού, οι εξουσιαστές πασχίζουν να τον μεταβάλλουν στο απόλυτο όπλο χειραγώγησης της πληροφορίας και συνεπώς της ανθρωπότητας και, τέλος, οι πιό αισιόδοξοι προσπαθούν, άλλοι να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και να κερδοσκοπήσουν , ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τον κυβερνοχώρο σαν μια πανανθρώπινη κληρονομιά, που δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά σε όλους τους ταξιδευτές του διαστημόπλοιου Γη, και σαν κοινόκτητο-κοινόχρηστο εργαλείο πανανθρώπινης απελευθέρωσης και προόδου, ειρήνης, ευημερίας και ευτυχίας. Είναι προφανές πως αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις οδηγούν σε ανταγωνισμούς και σε κυβερνοπολέμους, γι' αυτό χζρειάζεται ν α αναληφθούν προσπάθειες που θα βάλουν μιά διαφορετική τάξη στον κυβερνοχώρο, όσο κι' αν αυτό φαντάζει ουτοπικό.
Το πρωτοποριακό περιοδικό MONTHLY REVIEW (ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ), http://www.monthlyreview.gr
αποπειράθηκε την έρευνα μερικών χαρακτηριστικών και ποιοτικών στοιχείων της αποικίας των ελλήνων bloggers. Τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κατανόηση των πιστεύω και των οραμάτων των δημιουργών της ελληνικής μπλογκόσφαιρας και αξίζει να τα μελετήσουμε όλοι και να τα προωθήσουμε.
Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου γιά ένα Νέο Ουμανισμό
Κώστας Λάμπος

Μπορείτε να δείτε όλα τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, με αριστερό κλικ στις παρακάτω Διευθύνσεις: εδώ , ή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ, 17/11/2008
Έρευνα του περιοδικού Monthly Review και της VPRC
Η πολιτική κουλτούρα των μπλογκ



ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ, 20/11/2008
Με τη δημοσίευση των "Ιδεολογικών αξιών και των πολιτικών στάσεων" και των "Δεικτών ιδεολογικών και πολιτικών τοποθετήσεων", ολοκληρώνεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για το πολιτικό προφίλ των μπλόγκερ στην ιστοσελίδα του MR











Δεν υπάρχουν σχόλια: