Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Έμυ Γναφάκη: «Θα προσπαθήσω να τα συνδυάσω όλα. Θα σπουδάσω για τη γνώση».


Αφήνει τη σκούπα
και πιάνει τις...πολιτικές επιστήμες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος Κώνστας,
ΤΑ ΝΕΑ, 27.08.2009


«ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ στη Νομαρχία Χανίων εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, αλλά δεν μου άρεσε η δουλειά που έκανα. Αποφάσισα να αλλάξω τα πράγματα, να πάρω το απολυτήριο του γυμνασίου και του λυκείου, και γιατί όχι και να σπουδάσω.

Και... τα κατάφερα».

Η 45χρονη Έμυ Γναφάκη, μητέρα δύο ενήλικων παιδιών, είναι από τους ανθρώπους που χαμογελούν με την καρδιά τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών γενικών εξετάσεων. Πλέον θα είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ μέχρι πριν από 7 χρόνια δεν είχε ούτε απολυτήριο γυμνασίου!

«Ξεκίνησα την Α΄ Γυμνασίου πριν από 7 χρόνια. Πρωί και απόγευμα τότε. Για καλή μου τύχη έγινε την επόμενη χρονιά το νυκτερινό γυμνάσιο κι έτσι μπόρεσα να φτιάξω καλύτερα το πρόγραμμά μου. Τελείωσα το γυμνάσιο με άριστα και μπήκα στο εσπερινό λύκειο που έκανα 4 χρόνια. Έδωσα κανονικά Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ό,τι κατάφερα ήταν με προσωπικό διάβασμα και τη βοήθεια των καθηγητών μου. Καιρός και χρήματα για φροντιστήρια δεν υπήρχε», λέει η κ. Γναφάκη, που πλέον θα σπουδάζει και αυτή όπως και ο 24χρονος γιος της που κάνει το μεταπτυχιακό του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η κ. Γναφάκη αναγκάσθηκε να σταματήσει το σχολείο τελειώνοντας το δημοτικό. «Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν αριστούχα μαθήτρια και οι γονείς μου θεώρησαν σωστό να με πάνε σε μια σχολή οικοκυρικών για να γίνω καλή νοικοκυρά. Δεν ήθελα την οικοκυρική, επέμενα να πάω γυμνάσιο, αυτοί δεν το δέχθηκαν και πάντα το κρατούσα μέσα μου. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που δεν κατάφεραν να πάνε γυμνάσιο επειδή δεν τους το επέτρεψαν οι γονείς τους και αυτό το είδα και στο εσπερινό σχολείο. Προσωπικά τις παρακινώ να κυνηγήσουν το όνειρό τους, να πάνε στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Θα νιώσουν άλλοι άνθρωποι, θα ξαναγεννηθούν», λέει.

Πώς θα συνδυάσει τον ρόλο της μητέρας, της εργαζόμενης και της φοιτήτριας; Και η ίδια εμφανίζεται προβληματισμένη, ωστόσο στο βλέμμα της φαίνεται για άλλη μια φορά η θέληση να τα καταφέρει. «Θα προσπαθήσω να τα συνδυάσω όλα. Θα σπουδάσω για τη γνώση».

************
Η Πρωτοβουλία
Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό,
υπογραμμίζει ακούραστα,
στις σελίδες του ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟΥ της,
τη σημασία της επιστημονικά έγκυρης
και κοινωνικά χρήσιμης γνώσης, για την
απελευθέρωση της εργαζόμενης ανθρωπότητας.

Η Έμυ Γναφάκη
αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση,
πρότυπο homo humanisticus
και σύμβολο αγώνα
όχι απλά για τη γυναικεία απελευθέρωση , αλλά
για την απελευθέρωση της εργαζόμενης ανθρωπότητας
και γι' αυτό αξίζει το σεβασμό μας.
Κώστας Λάμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: