Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ
TOΝ  ΟΚΤΩΒΡΗ   
ΔΥΟ  ΕΡΓΑ  -  ΔΥΟ  ΣΚΗΝΕΣ  =====================================
Στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου ΑΛΦΑ,που θα λειτουργεί από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή, ο Γιώργος Παρτσαλάκης, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Κρατερός Κατσούλης, η Τζένη Θεωνά, θα παρουσιάζουν το καινούργιο, κοινωνικό και επίκαιρο έργο  του  Ντόναλντ  Μάργκιουλις,. «Στοπ καρέ..», σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και Μουσική του Σταύρου Γασπαράτου.
Στη  Δεύτερη  Σκηνή  του  Θεάτρου  ΑΛΦΑ, ο  Στέφανος Ληναίος,η Έλλη Φωτίου, ο Τρύφων Παπουτσής,ο Θοδωρής Προκοπίου,η Μαρία Βλάχου, ο Θανάσης Μπριάνας,θα  ερμηνεύουν  κάθε Δευτέρα και Τρίτη, την επίκαιρη,περισσότερο από κάθε άλλη φορά,κοινωνική σάτιρα του Νομπελίστα Ντάριο Φο  «Δεν πληρώνω..δεν πληρώνω»,  που ως γνωστόν την παρουσίασαν σε χίλιες διακόσιες παραστάσεις, στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, το 1979-81,το 1991 και το 2000.-
Τώρα  θα  παρουσιαστεί  στη  σύγχρονη διασκευή,  του  ίδιου  του  συγγραφέα, με  το  νέο  τίτλο:    «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω  τίποτα..»
========================================
ΤΡΙΑΝΤΑ  ΧΡΟΝΙΑ  « ΔΕΝ  ΠΛΗΡΩΝΩ..ΔΕΝ  ΠΛΗΡΩΝΩ..»
===============================================
Έκλεισαν τριάντα χρόνια από το 1979-1981 που πρωτοπαρουσιάσαμε στο Θέατρο ΑΛΦΑ και σε όλη την Ελλάδα,αυτό το έργο του Ντάριο Φο. Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι θα είναι μια σάτιρα,πάντα επίκαιρη,δυστυχώς.
Το διαπιστώσαμε όταν το παρουσιάσαμε και πάλι στο Θέατρο  ΑΛΦΑ το 1986.
Και όταν ο Ντάριο Φο πήρε το βραβείο Νόμπελ, το 1997, το ξαναπαρουσιάσαμε,για να τον τιμήσουμε, το 2000, διασκευασμένο αυτή τη φορά και προσαρμοσμένο στις μεγάλες,παγκόσμιες, οικονομικές & πολιτικές  αλλαγές που είχαν ήδη προκύψει στο τέλος του  20ου Αιώνα μας.
Ποτέ όμως δεν πιστεύαμε ότι σήμερα, έπειτα από τριάντα χρόνια,αυτή η κοινωνική σάτιρα θα ήταν τόσο επικαιρη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά...
Και την ξαναπαρουσιάζουμε τώρα, για τρεις λόγους.
Επειδή είναι ένα διαχρονικό,σπουδαίο έργο που θα έπρεπε να υπάρχει πάντα στο ρεπερτόριο ενός θεάτρου που θέλει να προβληματίζει κάθε γενιά.
Επειδή μας έστειλλε τώρα το έργο του ο Ντάριο Φο, προσαρμοσμένο,  από τον ίδιο,  στις νέες,παγκόσμιες,σημερινές πολιτικοοικονομικές συνθήκες..
Και επειδή μας το ζήτησαν και το ζητούν επιμόνως,κάθε χρόνο, πολλοί, παλιοί και νέοι θεατές.
Δημιουργήθηκε μάλιστα πρόσφατα, με επίσημη διακήρυξη  και μια μεγάλη,πανελλήνια, οργανωμένη κίνηση με τη χαρακτηριστική  επωνυμία: « Κίνηση Ελλήνων Πολιτών διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..»
Ξανά μαζί λοιπόν.Μεγαλωμένοι όλοι μας κατά 30 χρόνια.Εκτός από το έργο του Ντάριο Φο.. Που δείχνει σαν να μη μεγάλωσε ούτε μια μέρα. Σαν να  γεννήθηκε σήμερα, σαν να γράφτηκε τώρα.Για να είναι, όπως είταν πάντα, δίπλα στους παλαιούς και νέους,προβληματισμένους Θεατές-Πολίτες. .Οχι μόνο για να γελάσουμε και να εκτονωθούμε αλλά,  ταυτόχρονα,  να προβληματιστούμε  και να αισιοδοξήσουμε..
Και όπως λέει κρυφογελώντας κι ο ίδιος ο Ντάριο Φο στο έργο του: Αιώνες τώρα αυτά τραβάει η ανθρωπότητα. Και από μας, αποκλειστικά, εξαρτάται,  με τη σιωπή μας ή την ανυπακοή μας,να συντηρήσουμε ή να αλλάξουμε την παράλογη κοινωνία μας  και τα άρρωστα προιόντα της..
Κι όπως λέμε εμείς:  Να αποφασίσουμε,κάποτε,ποιοι θέλουμε να είμαστε, εμείς & τα παιδιά μας..Υπεύθυνοι Πολίτες ή βολεμένοι Υπάλληλοι;
Ώσπου να πάψει,επιτέλους,να είναι επίκαιρο αυτό το έργο του Ντάριο Φο...
Στέφανος  Ληναίος – Έλλη  Φωτίου,  8.9.10

Δεν υπάρχουν σχόλια: