Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ



Η γερμανική Nanoscribe έχει λανσάρει έναν μικρό επιτραπέζιο τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να δημιουργεί περίπλοκες μικροκατασκευές (στην κλίμακα των μm) έως και 100 φορές ταχύτερα από όσο ήταν δυνατό μέχρι σήμερα. «Εάν κάτι χρειαζόταν μία ώρα για να γίνει, τώρα μπορούμε να το κάνουμε σε λιγότερο από ένα λεπτό» λέει ο Μάικλ Τίελ, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της εταιρείας


3D μικροεκτυπώσεις βιομηχανικής κλίμακας


http://s.enet.gr/resources/2013-03/7-2--2-thumb-large.jpg

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, http://www.enet.gr/
Τρισδιάστατο ανάγλυφο της επωνυμίας της γερμανικής εταιρείας πάνω σε ανθρώπινη τρίχα! Ενώ η τρισδιάστατη εκτύπωση παιχνιδιών και κοσμημάτων λαμβάνει όλη τη δημοσιότητα, η τρισδιάστατη εκτύπωση σε μικροκλίμακα μπορεί να αποδειχθεί τελικά σημαντικότερη και αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο παραγωγής ιατρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Ο νέος τρισδιάστατος εκτυπωτής της Nanoscribe

 Εφαρμογές
Ο Τίελ υποστηρίζει πως οι εκτυπωτές της εταιρείας του μπορεί να γίνουν ακόμα ταχύτεροι στο μέλλον. Η Nanoscribe σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση του μηχανήματός της σε μερικούς μήνες. Η εκτύπωση μικροδομών, με χαρακτηριστικά μόλις μερικών εκατοντάδων νανομέτρων σε μέγεθος, θα μπορούσε να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές - στεφανιαία στεντ, μικροσκοπικές βελόνες για ανώδυνα εμβόλια, συγκολλητικά τύπου «γκέκο», εξαρτήματα ρευστομηχανικών τσιπ και «σκαλωσιές» για ανάπλαση κυττάρων και ιστών. Μία άλλη σημαντική εφαρμογή θα μπορούσε να είναι στον κλάδο των ηλεκτρονικών ειδών, όπου η παραγωγή τυποποιημένων μικροσκοπικών εξαρτημάτων για τσιπ αποτελεί αυτή τη στιγμή μία αργή και δαπανηρή διαδικασία. Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να κατασκευάσει γρήγορα και φθηνά καλούπια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.
Τρισδιάτατο μοντέλο του ουρανοξύστη Κράισλερ στη Νέα Υόρκη, ύψους μερικών δεκάδων μικροχιλιοστών Τα μικρότερα αντικείμενα που μπορεί να κατασκευάσει ο εκτυπωτής της Nanoscribe έχουν διάσταση περίπου 30 νανομέτρων, λέει η Τζούλια Γκριρ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις περίπλοκες κατασκευές σε τόσο μικρή κλίμακα, αλλά ο εκτυπωτής της Nanoscribe το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία» λέει η Γκριρ, και προσθέτει: «Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο άλλο εργαλείο αυτή τη στιγμή που να μπορεί να δουλέψει με τέτοια ακρίβεια». Η ερευνητική ομάδα της Γκριρ χρησιμοποιεί τον εκτυπωτή πρώτης γενιάς της Nanoscribe, αλλά αναγνωρίζει πως η αργή του ταχύτητα είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα.
Επανάσταση
Εως τώρα η τρισδιάστατη μικροεκτύπωση έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε ερευνητικά εργαστήρια λόγω της αργής της ταχύτητας. Πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τον εκτυπωτή πρώτης γενιάς της Nanoscribe. Ενας νέος, ταχύτερος εκτυπωτής θα μπορέσει να αποκτήσει και εμπορική χρήση. Ο Τίελ λέει πως πολλές ιατρικές και τεχνολογικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το νέο εκτυπωτή. «Πιστεύω πως η ταχύτητα του εκτυπωτή αυτού θα φέρει την επανάσταση στη βιομηχανική παραγωγή», τονίζει. 

Ο νέος τρισδιάστατος εκτυπωτής της Nanoscribe Οι περισσότεροι 3D μικροεκτυπωτές χρησιμοποιούν την τεχνολογία του διφωτονικού πολυμερισμού. Η τεχνολογία αυτή έχει να κάνει με την εστίαση μικροσκοπικών, βραχέων παλμών που μεταδίδει ένα σχεδόν υπέρυθρο λέιζερ πάνω σε ένα φωτοευαίσθητο υλικό. Το υλικό πολυμερίζεται και στερεοποιείται στα σημεία εστίασης. Καθώς η ακτίνα λέιζερ κινείται σε τρεις διαστάσεις, δημιουργεί ένα τρισδιάστατο αντικείμενο.
Οι σημερινοί εκτυπωτές, ανάμεσα τους και το παλιό σύστημα της Nanoscribe, κρατούν την ακτίνα λέιζερ σταθερή και κινούν το φωτοευαίσθητο υλικό κατά μήκος τριών αξόνων, μία διαδικασία που επιβραδύνει την εκτύπωση. Για να επιταχύνει τη διαδικασία, το νέο εργαλείο της Nanoscribe χρησιμοποιεί έναν μικροσκοπικό κινούμενο καθρέφτη που αντανακλά το λέιζερ σε διάφορες γωνίες. Ο Τίελ υποστηρίζει πως η χρήση μιας παράταξης τέτοιων καθρεφτών, που θα παράγουν περισσότερες ακτίνες λέιζερ, θα μπορέσει να κάνει την εκτύπωση ακόμα πιο γρήγορη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: